Malgrat que l’evolució de la normativa de prevenció laboral avança i ens hauria de dur a una activitat productiva cada dia més segura, si analitzem les gràfiques d’accidents en jornada de treball mortals i amb baixa, podem veure com l’evolució depèn directament de la “marxa” de l’activitat econòmica, ja que descendeix en períodes de crisi i s’incrementa en les etapes de recuperació econòmica.
L’ocurrència de 571.000 accidents amb baixa en jornada laboral i de 716 morts en accidents de treball a Espanya el 2022 ens demostra que, malgrat els avenços notables, encara s’ha de recórrer molt camí en matèria de prevenció (fonamentalment en l’àmbit de la formació i la divulgació).
Quin és el perfil del treballador accidentat?
Si ens orientem pels números absoluts, tots tenim clar quins són els sectors, les activitats i el perfil del treballador amb més baixes i defuncions, però si ens fixem en la incidència real comparada amb el nombre de treballadors ens podem endur alguna sorpresa.
En general, el sector primari, la construcció i la logística són les activitats amb més mortalitat laboral, però altres sectors com la indústria manufacturera o les activitats sanitàries tenen una ràtio de baixes laborals similar a la de les feines considerades més perilloses.
Quant al gènere, els homes dupliquen la proporció d’accidents amb baixa i multipliquen per dotze la ràtio d’accidents mortals en jornada de treball respecte a les dones.
Per rangs d’edat, els més joves tenen més tendència als accidents amb baixa; en canvi, la probabilitat d’accident mortal s’incrementa en els rangs d’edat més avançada. També s’observa com la durada de les baixes s’incrementa amb l’edat dels treballadors.
El tipus de relació laboral també marca diferències, amb una proporció de baixes dels assalariats del 230 % superior a les dels autònoms i un 70 % superior en accidents mortals. Per contra, la durada de les baixes laborals és més gran en els treballadors pel seu compte que en els empleats per compte d’altri.