Imagen de cabecera noticias

Els plans de pensions d’ocupació simplificats arrenquen

02 octubre 2024
Mujer madura trabajando frente a un ordenador

Els plans d’ocupació simplificats (d’ara endavant, PPOS) són una modalitat d’estalvi en l’entorn de les activitats econòmiques que van néixer per l’aprovació de la Llei 12/2022 de regulació per a l’impuls dels plans de pensions d’ocupació.

Es consideren PPOS els plans inclosos en acords sectorials, sense necessitat de negociació empresa per empresa, o els vehicles que promoguin associacions de treballadors autònoms, col·legis professionals o mutualitats de previsió social en què els partícips siguin només treballadors pel seu compte.

El motiu pel qual “apareixen” obeeix a la necessitat d’oferir als treballadors autònoms i a determinats professionals una opció millorada d’estalvi per a la jubilació, ja que fins ara aquest tipus de col·lectius només podia invertir en plans a títol individual (en l’àmbit dels plans de pensions individuals), amb les limitacions que tenen en l’actualitat (el límit general de l’aportació és de 1.500 euros anuals).

Aquesta nova modalitat d’estalvi, en què es pot invertir fins a un total de 5.750 euros –4.250 euros addicionals als 1.500 euros esmentats–, s’ha guanyat l’interès de les gestores i les asseguradores, que han recorregut a aquest model per intentar canalitzar l’estalvi per a la jubilació d’autònoms i professionals.

A 30 de juny de 2024, els PPOS registrats al mercat espanyol eren 32. Acumulaven un patrimoni en aquesta data de 113 milions d’euros, xifra que representa un creixement del 36 % respecte als 83 milions amb què es va tancar l’exercici 2023. Aquest patrimoni l’aportava un total de 24.049 partícips, la qual cosa implicava un patrimoni mitjà per partícip de 4.689 euros.

En definitiva, s’espera que aquest nou instrument de previsió social complementària contribueixi als requeriments que Brussel·les ha traslladat a les autoritats espanyoles en relació amb la necessitat d’impulsar la previsió social en l’àmbit de les activitats econòmiques. En aquest àmbit, les previsions de la previsió social empresarial a Espanya són les següents:

Plans pensions variables

 

Noticias Relacionadas

10 octubre 2024
La millora de l’esperança de vida a Espanya els últims anys és, sens dubte, una de les evidències més clares del desenvolupament socioeconòmic del país.
23 setembre 2024
Com en anys anteriors, pots gaudir amb Surne del bàsquet en directe.